Енчо Керязов
Почетният гражданин на Ямбол е роден  на 15 октомври 1973 г. На 6-годишна възраст започва да се занимава с акробатика, на 14 вече е майстор на спорта, а на 15 става член на националния ни мъжки отбор по акробатика.

На 16 г. открива магията на цирка, постъпвайки в легендарната трупа „Романови“. За кратко време майсторството му е оценено по достойнство и стига до най-елитните циркове на Европа, играе в едни от най-големите казина и вариетета в Испания,  Австрия, Германия, Финландия, Англия и други държави. През 2000 година започва и самостоятелна кариера на еквилибрист.

Носител на много награди, сред които Първа награда на фестивала „Диана и Херман Ренц“ – Холандия, Цирков артист на годината – Холандия, Цирков артист на годината – Германия.

През 2007 г. получава наградата „Сребърен клоун“ на световния цирков фестивал в Монте Карло.

 

През 2011 г. става лице на австрийска пощенска марка с номинал 70 евро цента.

 

На 24 май 2012 г., в чест на Деня на българската просвета и култура и по предложение на Съюза на артистите в България е удостоен с отличието „Златен век“.

 

През 2013 г. е удостоен със „Сребърна мечка“ в Ижевск, столицата на сибирската Република Удмутрия.

 

От 2016 г. е приет в Галерията на легендите на Световното акробатично общество на церемония в Лас Вегас.

 

А в България е вписан в първото издание на енциклопедията „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

 

От 2010 година  има фондация на негово име, подпомагаща и награждаваща българските деца таланти, както в сферата на изкуствата и образованието, така и сферата на спорта.

 

Тази година Фондация „Енчо Керязов“ получи наградата „Сърцето на София“ за изключителния си принос и работата си с талантливи деца.

 

Енчо Керязов владее английски, немски, руски, полски. Семеен е, баща на две деца.