Антон Русков Шиков
е един от хората, прославили Ямбол и местната школа по информатика в страната и чужбина. Роден е на 25 декември 1977г. в гр Харков (Украйна), но е живял там само през първата година и половина от живота си. Майка му е украинка, баща му - Руско Шиков, е от Ямбол. Първите си национални отличия печели още в малолетна възраст, когато посещава школата по математика на Косьо Косев. В гимназиална възраст се ориентира към информатиката и на 19 години печели златен медал от Балканиадата по информатика, а след това и бронзов от Международната олимпиада по информатика.

След завършването на магистратура по информатика в СУ "Св. Климент Охридски" се връща отново в Ямбол и през 2001 г. поема група в Школата по информатика, известна като „Шикови“. През 2015 г., а после и през 2017 г. Антон Шиков и неговият възпитаник Енчо Мишинев, който е в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света, бяха удостоени от президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев с почетните грамоти „Джон Атанасов“ и „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“.

 

В момента Антон Шиков работи в собствена ИТ фирма в Ямбол. Като член на националната комисия по информатика се занимава с провеждането на всички ученически състезания по програмиране и подбора на националния отбор на България.

 

Владее английски и руски език.

Женен, баща на три деца.